LPG - CNG - Üzemanyagok

Minden ami Lexus...

LPG - CNG - Üzemanyagok

Olvastlan hozzászólásSzerző: ralliart » 2012.02.03. 22:53

Hello! :D
Ide kerülnek az alternatív üzemanyagok, legfőképpen az LPG - CNG.
De minden egyéb tapasztalatot is ide lehet írni, üzemanyagokkal kapcsolatban, adalékok, stb.
Elsősorban az elszabaduló benzin-gázolajárak miatt terjednek az átalakítások,hiszen ma nem kell
túl sokat menni,hogy éves szinten milliós költség legyen.
Érdemes visszagondolni csak 5-10évvel ezelőttre,talán fele se volt a mostani áraknak,nem nehéz
megjósolni,hogy néhány év múlva 6-800ft lesz min.Még megvan egy számla, akkoriban kezdtem
autózni, kb.12éve, 160Ft volt egy liter benzin. :lol:
Az anyagi vonzatán kívül jelentős előny,hogy egy régebbi jármű környezetszennyezése jelentősen csökken.
Nem véletlen,hogy sok távol-keleti zsúfolt nagyvárosban a dízel taxikat betiltották,és nagyrészt gáz üzemű gépek működnek.
Néhány alap cikk kezdésnek:
http://hu.wikipedia.org/wiki/LPG
http://autogaz.stipistop.com/2011/02/21 ... n-jartunk/
Az eddigi hozzászólásokat áthúzom majd ide.
És,hogy ne csak az előnyökről beszéljünk:
-nagy költség az átalakítás,aki nagyon keveset megy sokára térül meg
-a nem sorozatengedélyes(ritkább típusok)kocsikat vizsgáztatni kell
-vagy kisebb lesz a csomagtartó,vagy nem lesz pótkerék(bár újaknál már amúgy sincs)
Üdv
ralliart
Mindig itt van
Mindig itt van

Gépjármű tipusa: Lexus IS

Re: LPG - CNG - Üzemanyagok

Olvastlan hozzászólásSzerző: kolrobi » 2012.02.05. 23:48

kolrobi írta:Kepeket is prezentalhatnal. ;)

Ez a max tank ami elfert a potkerek helyen, 40L-es ha jol ertelmezem? Van olyan szereles, h nyomtalanul el lehet tavolitani? Gondolok itt a toltonyilasra..mennyi most otthon a gaz?
kolrobi
Lexus rajongó
Lexus rajongó

Képek: 11
Gépjármű tipusa: IS 300
évjárat: 2002

Olvastlan hozzászólásSzerző: kolrobi » 2012.02.06. 00:05

Makaveli írta:Lehet begázosítod kint?

Beleult a bogar a fulembe :D
Elsokent azert, mert le kell cserelnem a teherautot kissebbre, es nagyon fontos a fogyasztas, vagyis a koltseg ami arra megy. Fel se merult benne a gazos alternativa egeszen idaig.
Mivel a franciaknal nagyon megy, "gyarilag" kidobtak a berlingo 1.4-est gazzal, igy a beszerelest megsporolnam, mivel nem dragabb a hasznalt LPG-s mint a diezel.
A (kis) gond csak az, h kicsi a tartalya es tobbet veszit az ertekebol evek soran, mivel itt nem annyira elterjedt. De a sporolassal hamar megteriteni a kulonbseget, es utana mar pluszban jelentkezne?! Persze ezek csak feltetelek, egeszen odaig amig be nem vallalok egyet. Meg atragom...

Masodszor, igen, begazasitanam, foleg ha le tudnam irni, de ezutan meg utana kell jarni.

Nem szivesen biznam re egy itteni szerelonek vallo "barba" kezebe, ezert mar lattam szetteket amit te is beszerelsz, es a beallitast ingyen megcsinalja a ceg akitol vetted?? Hogy ez pontozan mit takart, megintcsak utanna kell kerdezni.

Persze tudni kell milyen rendszert erdemes beepiteni, es vannak e a motorra nezve karos hatasai???

Szerintem ez egy nagyon jo alternativa ahoz h megtartsam, mivel a fogyasztasa nem a legjobb, dehat nem is erre gyartottak :mrgreen:
Nem szivesen vallnek meg tole...
kolrobi
Lexus rajongó
Lexus rajongó

Képek: 11
Gépjármű tipusa: IS 300

Olvastlan hozzászólásSzerző: ralliart » 2012.02.06. 20:26

Szia!
Készítek pár képet amint elmúltak a durva mínuszok :shock:
Mennyi dízel kocsi nem indul reggel,többségében nem a kocsi hibája,z gázolaj könnyen megfagy ilyenkor,
látszik milyen kiváló minőségű az annál is olcsóbb dízel :evil:
Ennyiért beleférne,hogy nagyban adalékolják,ne különkelljen pacsulizni...

Jó alternatíva a költségek csökkentésére,ha valaki csak ezért cserélne autót.
Lehet bele kicsit nagyobbat tenni,pár centi veszik el a csomagtér magasságából.
Sok mindent hallani evvel kapcsolatban, karbantartott gázos kocsival kapcsolatban rosszat
még nem hallottam,más kérdés,ha amúgy is fos széthajtott gépbe nyomatják be és ott se tartják be
a kötelezőket...
Én majd szépen beszámolok,nálam most napi használatban van,bár így se meg túl sokat,de tapasztalatra
bőven jó.
Amúgy az igaz,hogy kevésbé bontja az olajfilmet,mint a benzin,de szerintem ettől még nem később olajat cserélni.
Az olyan "szakembereknek" biztos kisebb az IQ-ja a cipőméreténél,aki olyanokat mondd,hogy
"szétégeti a motort",persze a CR diesel meg "szétvágja" a motort...
Én a saját tapasztalatnak hiszek,vagy aki szintén saját maga érintett...
Amúgy nagyon érdekes, a diesel motor felépítésileg jobban használható gázzal kettős üzemben,
bár ez szerintem csak teher gépeknél éri meg,mert egyszerre használja a 2üzemanyagot,de pozitív mind fogyasztásra,mind teljesítményre ott....
Ami nekem még nagyon szimpatikus,hogy nagyon érezhető a kipufogógázon a különbség...
Robi: nem tudom,biztos el lehet távolítani,de sz.tem nem érdemes,ekkora ráfordítás után,
ráadásul egyre több ilyen kocsi lesz,egy ilyen korú kocsinál meg főleg nem érdemes kivenni,
40%-al kevesebb az üz.költség,és ebben benne van az indításoknál használt benya.
Télen ez kicsit több,mert lassabban melegszik(2-5km),de jobb időben gyorsabban átvált.
Van már gáz adalék is,de benyába is lehet tenni,aki aggódik a szelepek kenése miatt...
Üdv
ralliart
Mindig itt van
Mindig itt van

Olvastlan hozzászólásSzerző: ralliart » 2012.02.11. 20:19

lpg_1.jpg

lpg_2.jpg

lpg_6.jpg

Pár képet még készítek majd,ilyen dermesztő időben nagyon kéne hajolgatni,hogy a látni lehessen valamit.
Igazából ezért is jó,nem is venni észre.
Minden OK,nagyon tetszik a dolog.
Fogyasztás gázzal 9-10L körül alakul,hozzájön még némi benzin az indításoknál,ez ilyenkor télen kicsit több,kb.1L-1,5L/100km.
Szerintem jó értékek,főleg,hogy sok a városi használat,és nem túl hosszú utak.
Majd megnézem tavasszal mit fog produkálni,ill.hosszabb utakon,akkor még kevesebb benzint használ,
mert gyorsabban éri el az üzemi hőfokot,de néha nem árt benzinnel is menni kicsit.
ralliart
Mindig itt van
Mindig itt van

Olvastlan hozzászólásSzerző: bigcsabika » 2012.02.11. 21:11

A Gázon én is azóta agyalok,amióta megvettem a kocsit!Idegenkedek tőle,mert szétfurkálják!A pótkerék tartályos megoldás tetszik és a töltő nyílás az üzemanyag töltő mellett is elég jól néz ki!Csak a legnagyobb baj,hogy a 8 hengeres hengerenkénti,pótkeréktartályos rendszer beszerelve közel 300 ezer Ft!Tudom,hogy aránylag rövid időn belül vissza hozza az árát!Évente 10-15 ezret megyek kocsival és valószínű nyáron kismotorral amennyit csak tudok!Szóval még agyalgatok a dolgon,de egyre jobban tetszik!
bigcsabika
Lexus rajongó
Lexus rajongó

Képek: 4
Gépjármű tipusa: LS400
évjárat: 1993

Olvastlan hozzászólásSzerző: ralliart » 2012.02.18. 19:25

Megvolt a gyertyák cseréje,könnyű kicserélni,sok más kocsihoz képest ahol órák,mire hozzáférsz.
A régi DENSO volt,most NGK lett.Én már szerintem az életben nem cserélem,amennyit elment az előző is,
és még abszolut elfogadható volt,tuti 20-30e km-t kibírt volna.
Beindítottam,miután minden a helyén volt volt,szuper,gyorsan, könnyedén indul,bár eddig is jó volt,meglátom,lesz-e a fogyasztásra is pozitív hatása.
Van már az NGK-nak LPG gyertyája,de az eléggé univerzális,és ez is nagyon hasonló típusú.
P2180006-.jpg

P2180015-.jpg
ralliart
Mindig itt van
Mindig itt van

Olvastlan hozzászólásSzerző: Makaveli » 2012.03.02. 18:16

Jöhetnek az újabb tapasztalatok.

Kollégám most rakatta be a gázt olyat mint a Tiéd Ralliart, de szépen megcsinálták.

Azt mondja nem érezni a különbséget a menetdinamikába.
2JZGE
Makaveli
Lexus rajongó
Lexus rajongó

Képek: 5
Gépjármű tipusa: IS300

Olvastlan hozzászólásSzerző: ralliart » 2012.03.02. 21:40

Makaveli írta:Jöhetnek az újabb tapasztalatok.

Kollégám most rakatta be a gázt olyat mint a Tiéd Ralliart, de szépen megcsinálták.

Azt mondja nem érezni a különbséget a menetdinamikába.

Minden rendben, benzint csak ritkán kell tankolnom,és minél jobb idő lesz,annál kevesebbet,mert
gyorsabban éri el az üzemi hőfokot.Egyre többen alakítják át a kocsikat,aki hosszú távon tervez, megéri.
Ráadásul régebbi autók teljesítik az euro5-ös környezetvédelni szabványt.
Biztos ezt is emelgetik,főleg ha sok ezren átálnak,de a benzint is fogják gazdagon,de ez nem újdonság.
Gyakrabban kell tankolni,de ez csak akkor igaz,ha benzinnel mindig teletankol az ember.
Könnyen hozzá lehet szokni,ráadásul mindenhol van kút,és ha nem lenne mondjuk a világ végén,
egyszerűen visszakapcsol.De ha valami negatívat tapasztalok,azt is megírom majd.
Megvan közben a váltó és dif. olajcsere,kicsit finomabb a váltás,igazából még ráért volna,
de inkább túlbiztosítom a dolgokat.
Átrakom hamarosan a nyári kerekeket,a gyári felnik meg mennek fényezésre.
Kap egy alapos "alsó" takarítást,meg külső-belsőt is,megérdemli,hibátlanul üzemel.
Üdv
ralliart
Mindig itt van
Mindig itt van

Olvastlan hozzászólásSzerző: ralliart » 2012.03.15. 11:05

Hello!
Végre jön a tavasz,mégis kellemesebb autózni ilyen időben.
Továbbra is minden rendben,gyorsabban kapcsol át lpg-re, benzin nem sok fogy,
néha azért átkapcsolom,hogy meg legyen jártava avval is,meg raktam egy lpg-s
autókhoz ajánlott adalékot a benzinhez.
Nagyon csodálkoztam tankoláskor,rengetegen voltak legutóbb a kúton(LPG),
eddig szinte azonnal sorra kerültem...egyre többen elgondolkodnak,főleg amikor
egy komolyabb kocsiba 30-40e ft egyetlen tankolás.
Remélhetőleg nem viszik fel az árát drasztikusan,más EU-s országokban évekre
garantálva van az alacsony adótartalom.
Az is biztos,hogy a másik autó cseréjénél is kettős üzemű lesz,még jobb lenne,ha
már eleve ilyen.
Nemrég láttam egy dízel-hibrid kombinációról tesztet,ez zsákutca,a toyota sok éve
lefutotte ezt a kört,az eleve bonyolult,érzékeny motorhoz társítani ezt a rendszert,
biztos jól fogyaszt,csak a napi életszerű körülmények között csak a gond lesz vele...
Mindig a fogyasztással foglalkoznak,sok milliós technikánál,kit érdekel,mikor
lassan 1L 500ft.Ehet akámilyen kocsi 3L-t is,ha több mint 2000ft lesz egy L.
Nem beszélve,hogy egy alkatrész ezekhez egy használt jobb kocsi árával vetekszik.
Városi használatra egy prius vagy hibrid yarisnak van értelme,hosszabb távra meg
sok "nagyágyú" van...
Nyami :lol:
http://www.hasznaltauto.hu/auto/toyota/ ... 2v-5528200
Üdv
ralliart
Mindig itt van
Mindig itt van

Következő

Vissza: Általános témák